5 sebab PAS akan GAGAL!

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam Selami Diri

Silang sungging nan di hati aku merungkai kata buat sekalian rakan taulanku, saudara se-Islamku, sahabat majmukku, mahupun juraian jiran jahilliahku.

Tinta bernama sipolan durja,
Naik bersendi rasuk buaya,
Tiada pahit namanya gula,
Telanlah ia berlapang dada.

 
Hemat nusa aku secara sukarela ingin mencucuh-cucuh pilinan Syaitan yang sedang bertari riang bergema di hati kamu, namun bukan sekali-kali di atas paksi dendam ataupun benci. Tapi untuk kita sama-sama berganjak matang dalam siasah alami ini.

Akan aku pasung 5 mantera ini atas ubun sebuah parti! PAS namanya bukan diberi, tapi dipersetujui. Bukan nama Islam yang ingin aku bawa bertinju, bukan tamsil murni Seri Paduka Baginda yang ingin aku palu, tetapi hanya aruhan parti itu yang inginku dengungi.

1. Parasit
Umum mengetahui, tiada jaminan vaksinasi jangkitan parasit dalam pelayaran politik PAS di Malaysia. Parasit-parasit ini mungkin sahaja meresap masuk dari corongan luar, mungkin juga ia ranum diternak tungging oleh suapan bergantangan dusta?

Parasit ini amat sukar dikesan bahkan tidak terkilas langsung kelibatnya di sebalik rantaian zikir dan tasbih. Santapan harian mereka adalah halwa kebendaan wang ringgit. Setiap genggam dicerna bakal terlurut secuit buat mereka.

Menongkah realiti, terimalah kenyataan bahawa mustahil untuk sama sekali membasmi 100% parasit ini. Namun sekiranya tiada kawalan populasi, layaran PAS bakal berjalur dicarik isu ketidak-keruan mereka yang disenggama parti lawan. Lambat laun karam jua bahtera ini dek lompang-lompang detusan musuh.

2. Kebebasan bersuara
Zaman terkedepan bakal menyaksikan toleransi utuh dalam saluran komunikasi bebas dunia, membolehkan kiasan salah laku parti mahupun perihal jahannam sipolan akan menderu-deru beraja di rasuk kiri dan kanan media keesokkan harinya.

Namun hari ini, sudah dapat dilihat tersulamnya jarum-jarum bermata kail dalam lipatan akhbar mahupun helaian blog alternatif yang berbaur kekangan nada. Andai terpetah tulisan kamu mengkritik, menujah tara mahupun tersauk talang, lantas terutus baiah bertatahkan ugutan menunding kamu ke arah parti lawan.

Pantang terselak paras buku lali, terlucut habis persaudaraan, terumbang-ambing perjuangan. Di mana letaknya kematangan berpolitik? Lantaran tiada beza dengan resam Utusan/Metro/Berita Harian?

3. Gila Pangkat
Rencam politik masakini seringkali berjuntai tali dengan simbahan aliran wang tunai. Kolerasi pangkat dan kewangan saling tidak tumpah dalam mana-mana peradaban. Maka tidak hairanlah organisasi berproksikan PAS seringkali terbedil oleh gugusan insan yang serong mata hatinya.

Berkejaran takhta jawatan menzahirkan ketamakan dan ketidak-syukuran sipolan. Ruas runcing ini kerapkali gah menakkul arus lantang menderapkan jajahan pengaruh bisikan hasutan bagi menghambat barisan yang menghalang laluannya. Contoh jelas tidak bernama dapat dilihat jelas di dada-dada akhbar arus perdana serta alternatif, di mana berciciran perjuangan bersumbing dengan tautan kejora pangkat dan darjat.

4. Kolektif Hanya Pada Nama
Nyaring kompang berpalu, bernyanyi-nyanyi seruan kolektif. Tersenggang malam bermesyuarat membuahkan nama keputusan bersama. Namun, pabila wartawan menala rekorder pembuka bicara, lain pula petah terbitannya. Tersedak seketika baiah manzil, terkupas bawang mangalir air mata, tidak tertarik balik untaian kata.

Siapa yang akan yang menelan air liur kalau bukan penyokong? Riuh sekampung baiah kolektif 3 purnama, tidak semena-mena terkalih sembap semuanya. Mahu diturut geli, mahu dibangkang salah. Mahu dipendam tak sudah?

Tadbir urus lidah mematuk wartawan perlu dikawal selia, rancang dengan waras sebelum terpalit rekahan kolektif. Bukankah sia-sia namanya?

5. Politik Kebencian
Jangankan PAS sahaja, tiada bezanya dengan rumpun lain jua. Mana-mana ruas politik sering dihantui politik kebencian. Mana mungkin boleh kamu persia-siakan potensi undi "lalang" politik dan penyokong lawan dengan bertali arus menghamburkan nada celaka pada mereka?

Apakah itu cara dakwahnya? Apa bezanya mereka dengan anta? Mulut-mulut longkang ini tidak dapat tidak dari menjadi beban perjuangan sebenar mana-mana parti yang disertai. Umpama menjerut leher sendiri. Mari kita kira berapa ramai yang mahu mengundi untuk kamu andai peti suara itu tidak pernah berima kata selain dari cacian? Mungkin tiada dosanya kamu mengherdik sipolan itu, tetapi etika kematangan kamu tetap bertenun tali dengan lenggok bahasa yang dizikirkan.

Politik kebencian ini tidak hanya canggung melintangi aspirasi nada suara, terdapat juga medium lain digunapakai untuk meransang duri-duri jajaran sarang iblis ini. Nescaya setiap siulan cerca menusuk kalbunya telinga panas itu akan serta merta menjauhkan lagi dirinya dengan perjuangan PAS.

Adakah rantaian situasi ini amat menguntungkan PAS dan perjuangannya? Tidak sama sekali, gagal yang menanti.


(Update 25 June) Sila teruskan membaca ulasan penerimaan artikel ini untuk mendapat gambaran yang lebih jelas.
Terima kasih kepada semua pihak
Ulasan respons/penerimaan "5 sebab akan Gagal"8 comments:

 1. Kah kah kah. Pencacai umno bsuara. Ko kena tuka kehancuran umno la. Ko bukak mata luas2. Bodoh tol.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih kerana sudi melemparkan komen matang anda. Jgn lupa teruskan membaca ulasan penerimaan artikel ini ya

   Delete
 2. saLam..

  apakah yang menyebabkan saudara tidak bersetuju dengan PAS?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam tuan,

   Saya mengkritik supaya PAS dapat menambahbaik yang mana kurang, begitu juga UMNO jika mereka terasa sarkasmnya.

   Saya yakin, tuan akan turut berusaha merawat diri sendiri setelah dapat tahu di mana sakitnya. Begitulah juga yg saya harapkan kepada situasi politik Malaysia.

   Tq krn sudi komen ya :)

   Delete
 3. Dasar tipikal penyokong DUNGU! kena kritik sikit dah mulalah penyakit paranoid mereka tu!

  ReplyDelete
 4. Ahli PAS,bukan sedikit a.k.a ramai yang tak boleh terima kritikan.

  Penyakit kejar dunia sudah boleh dilihat di kalangan ahli pas. Bila orang Umno pakai kereta mewah dikata rasuah, kalau orang pas pula dikata rezeki.

  Ada yang cerita dalam ceramah dia beli tilam harga RM10 ribu. Rasulllah S.A.W pakai selimut biasa je.

  Pendapat 10sen aku kalau betul pemimpin dan ahli pas nak perjuangkan Islam, takde sorang pun sibuk nak beli kereta mewah tilam mewah dll.

  Tapi ada pulak yang backup, diaorang ada duit nak merasa jugak hasil titik peluh. Dahtu orang lain takde perasaan?

  Bab derma, ada penceramah yang bukak sirah, Abdul Rahman Bin Auf, menderma separuh hartanya, Abu Bakar derma seluruh hartanya. Nak je aku tanya balik penceramah tu dia derma berapa paruh harta dia.

  Aku tak dengki pun orang nak bermewah-mewah tapi aku tak suka ceramah tak serupa bikin.

  Bab kronisme, sama je. Kes kelantan banyak tak setel lagi. Buktikan dulu di kelantan kalau perintah negara. Kelantan memang namanya negeri serambi Mekah tapi itu dulu. Yang baik ada tapi yang buruk banyak.

  ReplyDelete
 5. kalau berani letaklah button unlike, tengok berapa banyak dapat.

  ReplyDelete

Comments